Koulutusmatkan kulisseista

Jokainen koulutusmatka on uniikki, hieno, raskas ja samalla erittäin antoisa matka. Viime vuoden elokuussa lähti käyntiin Ääni kokemusasiantuntijuudelle -hankkeen ensimmäinen peruskoulutus. Olen saanut suuren kunnian olla seuraamassa tämän uskomattoman porukan kasvua kokemusasiantuntijuuteen.

Kokemusasiantuntijakoulutus järjestetään Mahiksella.

Elokuun 29. päivä ilmassa oli jännittynyttä odotusta, kun uusi KAT-opiskelija toisensa perään saapui Mahikselle, jossa koulutuskerrat järjestettiin. Ensimmäinen koulutuspäivä oli lauantaina. Edellinen ilta oli hurahtanut viimeisten valmisteluiden parissa. Pöydät ja tuolit oli järjestelty nätteihin riveihin ja projektori asennettu paikalleen. Jokaisen KAT:in pöydällä odotti Kasvukirjan lisäksi kirjekuori, josta löytyi kirjeen mallipohja, vaitiolovelvollisuuslomake ja PSPY:n esite. Kasvukirja on tarkoitettu opiskelun matkan varrelle muistiinpanojen lisäksi henkilökohtaisen kasvun tueksi ja oppimispäiväkirjaksi.

Siinä kaikki nyt istuivat. Olin nähnyt jokaisen haastatteluissa, mutta nyt he olivat siinä koko porukka. Varsinaisen matkan ensimmäinen päivä jännittää kouluttajaa varmasti yhtä paljon kuin tulevia kokemusasiantuntijoitakin. Hankkeen työntekijöiden ja vierailijamme Celindan esittelyn jälkeen jatkettiin tutustumalla koulutusporukkaan. Tutustumisen lämmittelynä jokainen sai valita figuurin tai kortin, joka kuvastaa omaa luonnetta, kokemusta ja fiilistä.

”Montako saa valita? Ota 1–3 tai enemmän, jos tuntuu siltä.” Jokainen kävi vuorollaan tutkimassa kortit ja figuurit läpi ja tuli paikalleen saaliinsa kanssa. Ensimmäisiin valintoihin on palattu muutaman kerran koulutusmatkan varrella.

Kokemusasiantuntijakoulutuksen alussa tutustumisen avuksi käytettiin kuvakortteja.

Päivä sisälsi paljon käytännön asioita, PSPY:n esittelyä, tutustumista ja turinaa kokemusasiantuntijuudesta. Haastatteluiden perusteella oli tiedossa, että kasassa on huikea porukka hienoilla kokemuksilla varustettuja, ajattelevia ihmisiä. Silti tämä lauantai yllätti minut täysin. Pääsimme nimittäin jo ensimmäisellä kerralla syvään päätyyn, johonkin kokemusasiantuntijuuden ytimiin tai ainakin lähelle. Se sai minut pohtimaan, kuinka upea matka meille tulisi. Siitä se lähti, vajaa vuoden yhteinen matka, johon on mahtunut kaikkea sitä, mitä osasin odottaa. Kaikkea sitä, mitä pitkiin matkoihin yleensäkin liittyy. Myrskyä, tyyntä, auringonpaistetta ja suvantovaiheita. Riemua, väsymystä, intoa, kyyneleitä ja oivallusten ilotulitusta.

“Tietoa ei voi kaataa toisen mieleen, se pitää kokemuksellisesti oivaltaa. Ymmärryksen matka on tietämistä hitaampi. Luo oman toivosi ymmärrykselle tilaa”, kirjoittaa Maaret Kallio kirjassaan Voimana Toivo (2020). Tämä on mielestäni hienosti sanoitettuna myös kokemusasiantuntijaksi kasvamisen ydin. Kokemusasiantuntijoita tituleerataan myös toivon tuojiksi. Miksi ja mitä se tarkoittaa? Mitä pitää ottaa huomioon, kun vie toivon sanomaa eteenpäin tai kun on kyseessä toisen toivo? Eikö olekin mielenkiintoista. Tällaista me pohdimme koulutuksissa.

Ryhmän kehitysvaiheisiin kuuluu myös kuohuntavaihe, kun ryhmä etsii muotoaan. Korona ja pienet vastoinkäymiset jouduttivat tuota kuohuntaa, mutta ryhmä selvitti sen hienosti. Korona laittoi meidät hetkeksi etäyhteyksien päähän, mutta teimme pian päätöksen jakaa ryhmä kahdeksi, jotta saimme jatkettua koulutusta livenä. Näin saimme säilytettyä prosessinomaisuuden. Tästä jatkettiin entistä vahvempina. Kuohuntaa voi odottaa jokaisen ryhmän kanssa. Se kuuluu asiaan, kun ryhmä etsii muotoaan. Jokainen uusi ryhmä on samaan aikaan uniikki ja ennalta-arvattava. Jokainen ryhmä muodostuu kaikkine vaiheineen tärkeäksi. Jokainen ryhmä jää sydämeen.

Tätä tekstiä kirjoittaessani olemme koulutusporukan kanssa valmistumisen kynnyksellä. Osa on päässytKoulutus on väliaikaisesti tauolla koronan vuoksi. Kasvokkaisia tapaamisia odotellessa kokoonnumme kerran viikossa etäyhteyksin KAT-kahveille.jo tässä vaiheessa tekemään keikkoja. Porukka alkaa todella olla valmis valmistumaan. Prosessi on siinä vaiheessa, että valmistujaiset saavatkin jo kolkutella ovella. Valmistumisen jälkeen prosessi ei missään nimessä lakkaa, vaan jatkuu erilaisena. Oppia ikä kaikki sanotaan. Kypsyminen jatkuu niin kauan, kun sille antaa tilaa.

Koulutus on koronasulun takia tällä hetkellä tauolla. Palaamme asiaan toukokuussa. Tauon aikana tapaamme etäyhteyksin kerran viikossa KAT-kahvien parissa. Oivaltaminen siis jatkuu tauollakin. Valmistujaisia juhlitaan kesäkuussa. Sitten uusien KAT:ien on aika loistaa! Haluan kouluttajana kiittää jokaista äärettömän hienosta matkasta.

 

Blogitekstin on kirjoittanut Hanna Jakobsson, joka työskentelee Ääni kokemusasiantuntijuudelle -hankkeen hankekoordinaattorina.

Olen Hanna Jakobsson, ja kirjoittelen tähän blogiin ÄK-hankkeen hankekoordinaattorin roolissa. Olen monen mutkan kautta tänään tässä ja koen olevani juuri oikeassa paikassa.

Valmistuin kokemusasiantuntijaksi vuonna 2015 ja olen päässyt tekemään paljon erilaisia keikkoja kokemusasiantuntijana. Kokemusasiantuntijuus vei minut mukanaan varmastikin siksi, että näen siinä niin valtavasti potentiaalia ja hienoja mahdollisuuksia. Olen ollut innokas edistämään ilmiötä ja kehittämään kenttää.

Sosionomiksi valmistuin joulukuussa 2018. Näiden kahden osaamisalan yhdistäminen on tuntunut luontevalta. Innostun työstäni edelleen useita kertoja viikossa. Tänä päivänä on hankala erotella, mistä kokemusasiantuntijuus minussa alkaa ja mihin se päättyy. Roolit menevät limittäin ja rinnakkain. Sisälläni syntyy jaettua asiantuntijuutta ja kehityn sen hyödyntämisessä kaiken aikaa.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.