Hakuprosessin kulisseista

Haku uuteen KAT-peruskoulutukseen on auki maalis- ja huhtikuun ajan. Nyt koulutusprosessi starttaa kunnolla. Tästä se lähtee. Pieni kutitus vatsan pohjassa kertoo innostuksesta. Kohta mennään! Valmisteluita hakuprosessia varten on tehty jo pidemmän aikaa. Viime koulutushaun mallinnus on ollut suurena apuna tämän hakuprosessin käynnistämisessä. Askelmerkkejä on hahmoteltu pitkään tiedostoon. Tänä vuonna nuo askelmerkit julkaistaan myös muiden käyttöön.

 

Paikoillanne…

Koulutusprosessi lähtee käyntiin uuden koulutuksen aikataulusuunnittelulla. Markkinointi- ja mainontamateriaalit sisältöineen ja visuaaleineen hiotaan valmiiksi. Haastattelutiimi kerätään kokoon ja haastattelupäivämäärät lyödään lukkoon.

Valmiit…

Koulutushaun lähestyessä yhteydenotot alkavat lisääntyä. Kyselyitä tippuu tasaiseen tahtiin. Wau, mitä yhteydenottoja. Jään miettimään, montako kertaa kokemusasiantuntijuudesta voi innostua viikossa. Vielä tänäkin päivänä, yli viiden vuoden jälkeen. On aina yhtä innostavaa jutella asiasta aidosti kiinnostuneen ihmisen kanssa.

PAM!

Koulutushaku avautuu. Nyt saa laittaa materiaalit jakoon. Koulutushaun odottaminen on aivan kuin odottaisi telineissä, että joku antaa luvan lähteä liikkeelle. Sitten mennään. Ensimmäinen hakemus kilahtaa sähköpostiin jo ensimmäisenä päivänä.

 

Nyt palaan muistelemaan viime vuoden koulutushakua. Hakuprosessi alkoi koronan kanssa samoihin aikoihin ja meitä jännitti, kuinka se tulee vaikuttamaan niin hakuprosessiin kuin koulutukseenkin. No vaikuttihan se, mutta kaikki on saatu järjestettyä koronasta huolimatta. Hakemuksia alkoi tippumaan tasaiseen tahtiin myös vuosi sitten. Jokaisen hakemuksen kohdalla hihkuttiin ilosta. Jokainen hakemus otettiin vastaan yhtä suurella mielenkiinnolla. Kun puolentoista kuukauden hakuaika vihdoin päättyi, oli hakemuksia vastaanotettu yhteensä 52. Huikea määrä hienoja hakemuksia. Kävimme jokaisen läpi useampaan kertaan, ja laputimme ne neljän värin systeemillä. Lopulta päädyimme siihen, että haastattelemme ryhmähaastatteluiden kautta 36 hakemuksen lähettänyttä.

Haastattelutiimiin kuului hankkeen työntekijöiden lisäksi Vaasan päihdekeskuksen johtaja Mika Nevasaari, PSPY:n toiminnanjohtaja Johanna Yliviitala ja PSPY:n palvelujohtaja Frida Nylund. Ryhmät koottiin ajatuksen kanssa. Ennen jokaista haastattelua jännitti yhtä paljon. Olimme vasta lukeneet hakijoista, mutta minkälaisia he olisivat livenä ja minkälaista keskustelua ryhmässä syntyisi. Oli huikean hienoa, kun ryhmän keskustelu lähti viemään itse itseään. Useammassa ryhmässä päästiin todella vauhtiin. Meillä haastattelijoilla oli edessämme muistiinpanovälineet. Jäimme kuitenkin monta kertaa niin innolla kuuntelemaan keskusteluita, että oli pakotettava itsensä kirjoittamaan jotain ylös, jotta valintapalaverissa voisi palauttaa mieleen kunkin hakijan. Jokaisen ryhmähaastattelun jälkeen kävimme haastattelutiimin kanssa lyhyen pohdinnan ensivaikutelmasta valintakriteereiden pohjalta.

Lopulta kaikkien haastatteluiden jälkeen oli aika valintapalaverille, johon kokoonnuttiin koko haastattelutiimin kesken. Pitkän ja haastavan pohdinnan jälkeen olimme valinneet hakijoiden joukosta 17 kokemusasiantuntijaopiskelijaa. Jokaiselle haastattelussa olleelle ilmoitettiin tuloksista henkilökohtaisesti. Mukaan päässeiden into oli työpäivien piristysruiske. Moni mukaan hyväksytty iloitsi kuuluvasti puhelimen toisessa päässä ja minä tuulettelin toisessa päässä. Soittokierroksen jälkeen istahdin miettimään, että meillä on koossa ihan mahtava ryhmä. Miten malttaisin odottaa hetkeä, jolloin pääsemme kokoontumaan koko porukalla. Kesä meni ja koulutus alkoi. Jatketaan siitä eteenpäin tulevissa postauksissa.

 

Blogitekstin on kirjoittanut Hanna Jakobsson, joka työskentelee Ääni kokemusasiantuntijuudelle -hankkeen hankekoordinaattorina.

Olen Hanna Jakobsson, ja kirjoittelen tähän blogiin ÄK-hankkeen hankekoordinaattorin roolissa. Olen monen mutkan kautta tänään tässä ja koen olevani juuri oikeassa paikassa.

Valmistuin kokemusasiantuntijaksi vuonna 2015 ja olen päässyt tekemään paljon erilaisia keikkoja kokemusasiantuntijana. Kokemusasiantuntijuus vei minut mukanaan varmastikin siksi, että näen siinä niin valtavasti potentiaalia ja hienoja mahdollisuuksia. Olen ollut innokas edistämään ilmiötä ja kehittämään kenttää.

Sosionomiksi valmistuin joulukuussa 2018. Näiden kahden osaamisalan yhdistäminen on tuntunut luontevalta. Innostun työstäni edelleen useita kertoja viikossa. Tänä päivänä on hankala erotella, mistä kokemusasiantuntijuus minussa alkaa ja mihin se päättyy. Roolit menevät limittäin ja rinnakkain. Sisälläni syntyy jaettua asiantuntijuutta ja kehityn sen hyödyntämisessä kaiken aikaa.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.